Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2016 21:08 - "Парадоксът на въпроса" (Н. Маркосян, 1997)
Автор: makstyr Категория: Други   
Прочетен: 734 Коментари: 0 Гласове:
0






Веднъж по време на голяма международна философска конференция, в която участници били световноизвестни и водещи философи, чудотворно се появил ангел, който казал "Аз идвам при вас като вестоносец на Бог. Позволено ви е да ми зададете какъвто и да е въпрос - но само един! - и аз ще ви предоставя истинен отговор. Какво бихте искали да ме попитате?" Разбираемо, философите били развълнувани, и веднага започнали да дискутират по темата за най-добрия въпрос, който биха могли да зададат. Но скоро станало ясно, че им е необходимо повече време за да обсъдят това, и поради тази причина поискали да узнаят дали ангелът не може да им предостави известно време. Той се съгласил и им казал, че отново ще се срещне с тях по същото време на следващия ден. "Но бъдете готови дотогава!", предупредил ги той, "защото ще имате само тази единственна възможност."



Всички участващи в конференцията философи разсъждавали с неистов темп през следващите 24 часа, докато предлагали и анализирали стойността на различните въпроси. Други философи от различните части на планетата също се намесили в дискусията, като изпращали факсове и email предложения. Някои били в полза на задаването на онзи вид практически въпроси, отговорът на които е изискван от голямо количество хора, като този: 



(Q1) Кога е по-добре да бъде извършена проверка на маслото - когато двигателят е топъл, или когато е студен? 



Но други философи възразили, че тази рядка възможност, която им предоставя шансът да научат нещо за някоя истински същественна и интересна тема не трябва да бъде пропилявана, и след известно обсъждане, тази теза била приета. 



Въпреки всичко философите били объркани по отношение на това коя истински същественна и интересна тема трябва да адресират в запитването си. Проблемът се състоял в това, че те действително искали да знаят предварително какъв ще е най-добрия въпрос, който могат да зададат, за да могат да се възползват изцяло от невероятната си възможност. Постъпило предложението да бъдат зададени два въпроса, макар и прикрито, като запитването щяло да изглежда по следния начин: 



(Q2) Какъв е най-добрия въпрос, който можем да зададем, и какъв е отговорът на този въпрос? 



Но това предложение скоро било отхвърлено, когато някой отбелязал, че ангелът изрично е заявил отговор само на един въпрос.



Друго предложение гласяло, че трябва да бъде зададен само първия въпрос от (Q2), с надеждата някои ден философите отново да получат подобна възможност, когато щели да зададат този въпрос, който по-рано е бил определен като най-добър. Но и това предложение било отхвърлено, с основанието, че ако бъде прието, другата възможност да бъде зададен най-добрия въпрос може и никога да не се появи.

 

За кратък период от време, голяма част от философите били единодушни, че следния въпрос трябва да бъде зададен: 



(Q3) Какъв е отговорът на въпроса, който е най-добре да зададем? 



Според философите, поне цялата важна информация в релевантния отговор можела да бъде получена по този начин. Но и в този случай се появили опасения за това, че макар и да е възможно получаването на отговор за този въпрос, има възможност отговорът да бъде "седем" или "Да", което няма да означава нищо за тях, освен ако не узнаят на кой въпрос отговаря ангелът.



Накрая, когато времето на мислителите изтичало, един интелигентен млад логик отправил предложение, което било прието бързо и с нетърпение. Ето какъв бил въпросът: 



(Q4) Каква е наредената двойка, чийто първи член е въпросът, който е най-добрия въпрос за задаване от наша страна, и чийто втори член е отговорът на този въпрос?



Почти всички (припомнете си, че говорим за философи) се съгласили, че това е идеалния подход за разрешаването на тяхната малка загадка. Като зададат (Q4), философите можели да бъдат убедени, че научават както най-добрия за задаване въпрос, така и отговорът му. Щастието от установяването на това решение се покачвало, докато времето до обещаното повторно посещение на ангелът изтичало, и настроението на всички участващи философи по света се променило в очакване на събитието. Всички били развълнувани от възможността да научат някоя прекрасна и важна истина. Разбира се, задоволството от намереното интелигентно решение не било прикрито, във връзка със задачата да бъде установен най-добрия въпрос и неговия отговор, още повече, че те разполагали само с един въпрос като отправна точка. 



Ангелът се завърнал. Философите тържествено му задали своя въпрос - (Q4) - и божественият вестоносец ги изслушал внимателно. Неговият отговор бил следния: 



(A4) Наредената двойка е тази, чийто първи член е въпросът, който току-що ми беше зададен, и чийто втори член е отговорът, който ви предоставям. 



Когато приключил с отговорът, ангелът изчезнал, оставяйки философите да си дърпат косите в състояние на фрустрация.



Горната история ни оставя с още една малка загадка за разрешаване. Когато философите задали (Q4), изглеждало, че това е идеалния въпрос в тяхната специфична ситуация. Но както се оказало, (Q4) съвсем не бил правилния за задаване въпрос. (Мислителите щяха да постъпят по-добре, ако бяха задали въпроса за маслото.) Мистерията, следователно, е следната: какво се е объркало в разсъжденията им?  




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: makstyr
Категория: Други
Прочетен: 92763
Постинги: 63
Коментари: 43
Гласове: 40
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930