Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2014 13:20 - Kритика на "Атеизъм - Кратко Описание"
Автор: makstyr Категория: Други   
Прочетен: 464 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 24.05.2014 13:28


Оксфордският онлайн речник предоставя следната дефиниция за opinion ("мнение"):


"A view or judgment formed about something, not necessarily based on fact or knowledge"
("Формирано гледище, което би могло да не бъде базирано на факти или познание")  


В светлината на това определение, нека разгледаме две интересни твърдения от статията в pravoslavie.com.


"Позовавайки се на липса на собствени свидетелства за съществуването на нематериални сили, атеистите отричат съществуването на духовни, безплътни същества."


Не липса на собствените свидетелства, а обективната липса на видими, удостоверими доказателства за съществуването на "нематериални" сили са причината за отхвърлянето на "съществуването на духовни, безплътни същества". Но липсата на доказателства не представлява доказателство за липса, ще възкликнете. Ако някой ви каже, че в стаята ви е видян слон, вниманието ви ще бъде насочено към откриване на признаците, подкрепящи изказаното твърдение - счупени вещи, доловен от съседите шум, цялостен хаос в помещението. Именно защото намирате стаята си непокътната, най-доброто доказателство за отхвърляне на твърдението за слонът е липсата на следи (в широкия смисъл на понятието) за наличието на слон. 



Второто твърдение е по-интересно 


"Широко лансираната еволюционна теория на Дарвин е едно от знамената на атеизма, въпреки доказаната й антинаучност и недоверия към нея в широки кръгове от населението."


По време на конференция, засягаща подкрепата на научното общество в САЩ за еволюционната теория и "алтернативната" й теория за интелигентен дизайн, проведена на 10/10/2002, проф. Джоузеф Куунц (ръководител на Катедра "Биология" към Case Western Reserve University) заявява


"През последните няколко месеца бяха изказани доста мнения за това какво мислят учените в Охайо по отношение на "теорията" за интелигентния дизайн. Въпреки това, досега не съществуваха данни по темата. Аз и колегите ми решихме да съберем достатъчно информация за да позволим на обществеността да разбере отговорът на този въпрос. Резултатите са удовлетворяващи и недвусмислени.


Девет от десет учени в Охайо, работещи както в публични, така и в частни (религиозни и светски) университети заявяват, че интелигентният дизайн е преди всичко религиозно гледище и просто не е част от науката.


Проведохме това изследване чрез онлайн лабораторията за установяване на общественното мнение към Университета в Синсинати. Изпращахме е-mail из целия щат до факултети по астрономия, биология, химия, геология, физика и други природни науки; освен поредица от въпроси, запитваните бяха помолени да изкажат и своето мнение за дебатът еволюция-креационизъм (интелигентен дизайн). Изследването бе проведено в периода 26 Септември-9 Октомври."


При запитване, проведено измежду местните жители и организирано от Институт за изследване на общественото мнение към Университета в Синсинати и в периода 4-15 Септември, резултатите са идентични с горните - мнозинството от населението смята теорията за интелигентния дизайн за схващане с религиозна мотивация. Около 92% от гимназиалните преподавателите в Охайо смятат, че преди да завършат, учениците трябва да демонстрират основни познания в областта на еволюционната теория, докато 90% са на мнение, че ID теорията не е необходима за завършване, като само 2% от запитаните са убедени в наличието на научни доказателства в полза на креационисткото учение. 


Седем години по-късно, при запитване и статистическа обработка на данните, Pew Research Center for the People & the Press извеждат следната информация


"97% от запитаните научни работници вярват, че хората и други видове са еволюирали, докато сред широката общественост, подръжници на еволюционната теория са 61%".  На следните две предположения
  • Хората и други видове са еволюирали във времето 
  • Хората и други видове са съществували в сегашния си вид още от началото 

97% избират първата възможност, докато само 2% предпочитат втората; измежду хората с ненаучни професии, данните са 61% за първата и 31% за втората опция. 


По отношение на следващите две възможности 
  • Хората и други видове са еволюирали във времето поради естественни процеси като естествен отбор 
  • Висша сила е напътствала еволюционният процес с цел да създаде хората и други видове, съществуващи в сегашния им вид 

87% от учените изказват подкрепа за първата възможност, а 8% избират втората; в обществеността, 32% се обявяват за първата и 22% за втората опция. Мненията в публичната сфера за научния консенсус, касаещ подкрепата за еволюционната теория показват 60% в подкрепа на тезата, че учените са единодушни за валидността на еволюционната теория, докато 28% са на мнение, че съществуват разногласия в научното общество по този въпрос.


Във възгледите на обществото за достоверността на теорията за еволюцията се наблюдава и корелация между мнения и фактори като възраст, равнище на образованост и участие в религиозни сдружения. Измежду евангелско-протестантските християни, 57% се съгласяват с тезата, че хората винаги са съществували, докато 49% е процентът за редовно посещаващите религиозни служби. Измежду вярващите, неасоциращи себе си с дадена религия, 60% заявяват подкрепата си за еволюционната теория. Проведеното изследване е част от по-мащабна акция, осъществена чрез колаборация с American Association for the Advancement of Science.
Финалният резултат се позовава на три телефонни запитвания, през Април, Май и Юни 2009 г., както и на паралелно онлайн запитване измежду членовете на AAAS през Май и Юни.  


Стана ясно, че през миналогодишното изследване от същата институция (Pew), шест от десет американски граждани подкрепят теорията за еволюцията, докато 1/3 се обявяват против.  За повече информация, разгледайте следните връзки



Изследването през 2002 г. -> ncse.com/creationism/general/ohio-scientists-intelligent-design-poll 


Изследването през 2009 г. -> www.people-press.org/2009/07/09/public-praises-science-scientists-fault-public-media/


Изследването през 2013 г. -> www.pewforum.org/2013/12/30/publics-views-on-human-evolution/


 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: makstyr
Категория: Други
Прочетен: 92787
Постинги: 63
Коментари: 43
Гласове: 40
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930